zaterdag 12 november 2011

Over twee weken gaat ze trouwen ...


Jully Khatoun is 19 jaar, ze komt vanaf het eerste uur naar de Prayrona-2 school in de Dakhindari sloppenwijk. Op 23 november a.s. gaat ze trouwen, spannend !

Jully stond niet te springen om te gaan trouwen, ze kende haar aanstaande niet en ze moet in Murshidabad gaan wonen, dat ligt op ongeveer 3 uur treinen van Calcutta. Haar aanstaande man en zijn familie woont daar. Maar dat betekent ook dat je al je vriendinnen en je bekende omgeving achter je moet laten, daar zag ze enorm tegenop.

Op 3-jarige leeftijd heeft Jully haar ouders verloren, tenminste dat is haar toen verteld, inmiddels weet ze dat haar ouders haar (en de rest van de kinderen) in de steek hebben gelaten. Haar oudere zus was toen al getrouwd en Jully is bij haar komen inwonen. Ze stond er echter altijd alleen voor, op jonge leeftijd al, haar zus had het te druk met haar eigen gezin en Jully hing er maar een beetje bij. Daarnaast is haar zwager een hele onaangename man, hij terroriseert het gezin, hij terroriseert de buurt, hij steelt, iedereen is bang van hem, zo ook Jully.

Inmiddels heeft ze haar aanstaande echtgenoot een keer gezien. Gelukkig komt het steeds meer voor dat het bruidspaar elkaar van te voren ontmoet, zodat de huwelijksdag zelf wat minder gestrest voor ze verloopt. Vrije partnerkeus is er voor Jully helaas niet.

Bij deze ontmoeting werd ook duidelijk dat ze, samen met haar man, een eigen huisje krijgen, ze hoeft dus niet bij haar schoonouders in te wonen. En eerlijk gezegd vond ze haar aanstaande best een leuke vent, dus eigenlijk heeft ze er nu wel zin in … een nieuwe start !

links Jully
Het is haar zeer gegund en als we vragen of ze straks haar kinderen ook naar school zal sturen, knikt ze bevestigend. Ze wil dat haar kinderen strakjes ook kunnen lezen en schrijven, net als zij geleerd heeft op de Prayrona school.

Zo zal er langzaam verandering komen in de situatie van vrouwen en kinderen in de sloppenwijken. Het gaat niet snel, er zullen wellicht generaties overheen gaan, maar de eerste tekenen van verandering zijn zichtbaar.

Geen opmerkingen: