woensdag 10 november 2010

Op bezoek in Dakhindari !

Kinderen in de Dakhindari sloppenwijk
Vandaag gaan we op bezoek bij de Praroyna-2 school in Dakhindari. Het schooltje wat toch wel ons hart gestolen heeft, lang geleden al. Onlangs heeft de Bazaar van Grijpskerke geld opgehaald om voor deze kinderen een ander gebouw te kunnen bouwen, helemaal super, deze kinderen verdienen het zo !

Maar voordat we naar de P-2 (zoals we Praroyna-2 noemen) gaan, gaan we eerst langs P-4. P-4 ? Ja, P-4 !! Een nieuwe school van de Praroyna groep. Op loopafstand (zeg 50 meter) van de P-2 school staat een overheidsschool die pas na half 11 gebruikt wordt. Ashit heeft kunnen regelen dat we deze school vanaf half 6 (’s morgens !!!) kunnen gebruiken voor de kleuters van deze wijk. Zo kunnen we de P-2 school een beetje ontlasten, want deze school zat (en zit eigenlijk nog steeds) veel te vol.

Toen we aankwamen waren we gelijk verkocht, allemaal schattige kleutertjes, verlegen glimlachend, in hun regenboogjurkjes (de meisjes dan). Deze jurkjes hebben ze voor Durga Puja (hun ‘kerst’) gekregen. In deze school staan schoolbankjes, maar sommige kinderen zijn zo klein dat ze amper boven hun tafeltje uitkomen. Hoe klein ze ook zijn, ze leren al wel lezen en schrijven, in ieder geval de wat oudere in deze groep. De juf was er uiteraard ook, een lieve juffrouw die ook een paar woordjes Engels praat.




Deze kleuters moesten één voor één op de foto voor een uitwisselingsprogramma van Rosalie. Het lukte goed, de kleuters zijn gedwee en luisteren prima. Als ‘beloning’ kregen ze een ware AH-smurf, die ze toch wel heel erg leuk vonden !



Welke smurf heb jij ??

Het deed ons goed om te zien hoe deze ukkiepukkies liefdevol werden opgevangen en daardoor op de tijden dat ze in school zijn, even onbevreesd in het leven kunnen staan.
Daarna liepen we naar de P-2 school. Hier hebben we samen met de kinderen een mooi ‘bedankje’ gemaakt voor de mensen in Grijpskerke. Natuurlijk houden we nog geheim hoe het er uitziet, maar hier alvast een tipje van de sluier ….



Reena was ondertussen ook gekomen en ik kan het niet vaak genoeg zeggen, ze houdt echt zielsveel van de kinderen. Maakt een praatje met de oudste meiden, vraagt hoe het thuis gaat en je ziet ook dat de meiden hun verhaal graag bij haar neerleggen. Ze vertrouwen Reena volledig. Ze lijkt haast wel een tweede moeder voor deze kinderen.

Het deed ons erg goed om Shanda weer te zien. Ze zag er echt stukken beter uit dan de laatste keer, toen maakten we ons echt zorgen. Haar mooie lange haren zijn er helaas af, maar een stoer koppie staat haar ook goed.


Vrijdag gaan we terug om de muziekles te geven, wat een feest zal dat worden !!
Hierna zijn we gelijk doorgereden naar de luchthaven. De ukelele van Wilbert was aangekomen en de Emirates had geen zin om een koerier naar het hotel te sturen. Maar goed, Wilbert had hem dan ook zelf vergeten mee te nemen, dus daar zit wat in. Het duurde gelukkig niet lang, na een aantal bezoekjes aan diverse deskjes, een handtekening en goedkeuring hier en daar, kon de ukelele meegenomen worden. Weer een probleem opgelost !!

Daarna nog ‘even’ langs bij de Fairtrade Fair die momenteel in de ijsbaan (jawel ijsbaan …) van Calcutta gehouden wordt. Allemaal kleine shopjes die de leukste dingen verkopen, dus iedereen is straks welkom in ons kraam tijdens de Adventmarkt in Zierikzee !!

En toen was de dag toch al wel gewoon bijna over. Tegen vijf uur eindelijk tijd voor de lunch, nog even brood gekocht en wat andere benodigdheden … we waren redelijk ‘versleten’, zoals we dat op zijn Zeeuws zeggen.

Maar fantastisch om weer in Dakhindari te zijn, ook super om de nieuwe P-4 school te bezoeken met al die kleine snoezige kindjes …

Geen opmerkingen: