donderdag 5 december 2013

Op verrassingbezoek bij Prayrona-2

leerlinge van de Prayrona-2 school, helemaal
'weg' tijdens het zingen van het volkslied

Afgelopen dinsdag zijn we aangekomen in Calcutta. ‘We’ zijn deze keer Willeke en haar vriendin Lyzian. Op woensdagmiddag zijn we bij Reena en Ashit op bezoek geweest, de ‘directeuren’ van de Prayrona-scholen. Even bijgekletst (héérlijk gegeten!) en plannen gemaakt voor de komende dagen. Het was superleuk om ze weer terug te zien.

Samen met Ashit 'in conclaaf' over de scholen
foto gemaakt door Lyzian

Omdat onze ‘officiele’ date met Prayrona-2 pas aanstaande maandag is, en we niet zo lang wilden wachten, besluiten we op donderochtend om de kinderen van Prayrona-2 te verrassen. Een andere reden voor ons verrassingsbezoek is dat als we aangekondigd komen, iedereen op zijn best is, mooie kleertjes aan, schoon gewassen, etc. En ik wil ze ook graag ‘puur’ zien, zoals ze zijn, zoals ze er elke dag bijlopen als wij niet op bezoek komen. Dus besluiten we Ashit en de kinderen vandaag te verrassen.

op weg naar Prayrona-2
foto gemaakt door Lyzian

De rit erheen is altijd prachtig, vooral het laatste stukje richting de school. Je komt dan in een wereldje apart van de rest.  Geen auto’s, de enige taxi is die van ons. Af en toe een truck, maar vooral veel mensen die lopen, fietsen of karren sjouwen. Er heerst een soort rust, omdat je bijna geen verkeer hoort, maar die rust is niet echt. Het krioelt, het leeft, ik ben gek op dit buurtje.

Bij de school aangekomen, proberen we naar binnen te sluipen, maar ons bezoek is allang opgemerkt. Enthousiast worden we door de kinderen met een ‘goodmorning’ ontvangen. Ashit is er niet (die blijkt nog bij Prayrona-4 te zijn, hier 50 meter vandaan) en de leraressen raken een beetje in paniek door onze plotselinge aanwezigheid. Ze bellen Ashit die ook gelijk aan komt rennen. Hij kijkt trots, leuk dat hij het vindt dat wij de moeite nemen om hier plotseling op te duiken. Hij vraagt of we een lesje gaan doen, maar nee, we willen graag dat de les doorgaat zoals normaal en we blijven maar eventjes.

leraressen van de jongste kinderen
foto gemaakt door Lyzian

Uiteraard verstoren we de ‘normale’ les enorm. De kinderen zijn aardig afgeleid door onze komst en alhoewel we proberen zo onopvallend mogelijk achterin het lokaal te zitten, zit de helft van de kinderen omgedraaid om naar ons te zwaaien, te staren of te lachen.  Het zijn allemaal lieverds en stuk voor stuk zijn het mooie kindjes.

foto gemaakt door Lyzian

foto gemaakt door Lyzian




Uiteindelijk worden we gelukkig minder interessant en kan de les een soort van normaal doorgaan. Om 10 uur komen de snacks. De bananeman brengt de bananen en later wordt het brood gebracht. Het wordt uitgedeeld als de kinderen naar huis toe gaan.

de bananeman
foto gemaakt door Lyzian

foto gemaakt door Lyzian


Daarna komen de oudere kinderen. Deze groep is beduidend kleiner (45 kids tegenover  82 van daarnet) en het is dan ook rustiger in de klas. Het is heerlijk om te zien hoe deze kids les krijgen. De ene groep krijgt ‘taal’ en de andere groep ‘rekenen’. De juf maakt sommen op het bord die de kinderen moeten uitrekenen. Sommige hebben het antwoord gelijk paraat, anderen tellen het uit met hun vingers. Mooi.

foto gemaakt door Lyzian




En dan vertrekken we weer, dan kunnen de leraren hun lessen gewoon ongestoord voortzetten. Het verrassingsbezoekje was leuk, even de kinderen gezien, even kijken hoe de (nieuwe) school eruit ziet. Top!

high-five bij het vertrek
foto gemaakt door Lyzian

Geen opmerkingen: