donderdag 17 november 2011

De afgelopen drie weken ...


De afgelopen drie weken in Calcutta waren werkelijk geweldig. Het was erg leuk om iedereen weer te zien, vooral de kinderen. Elk jaar zie je ze groter worden … en slimmer !

Ik heb alle projecten, die Stichting Help2Help ondersteunt, kunnen bezoeken. De meeste zelfs een paar keer. Voor degene die niet het hele weblog gevolgd hebben, hier een korte samenvatting.

Allereerst de Atmaraksha Ext. School. Voor deze school betaalt Help2Help het lunchprogramma en een groot deel van de salarissen voor de twee leraressen. Het bezoek aan de school was erg leuk. De kinderen kregen op dat moment geschiedenisles en lieten me hun schoolboeken zien. Het deed me goed om te zien dat een aantal leerlingen binnenkort naar een overheidsschool gaan. Dit omdat alleen die scholen een rechtsgeldig diploma mogen afgeven. Daarnaast heeft elke leerling afgelopen jaar nieuwe kleding ontvangen van Help2Help.


de deur in het midden (het 'zwarte gat' is de toegang tot de school)

Daarna de Prayrona scholen. Reena en Ashit zijn de bevlogen leiders van een aantal Prayrona scholen. Met veel liefde en aandacht voor de kinderen doen ze hun werk. Ik was bevoorrecht een aantal keren bij deze scholen op bezoek te gaan.

Allereerst de Prayrona-1 school.  Deze school verzorgt een (pre)vocational programma waarbij oudere meisjes en jonge vrouwen een vak geleerd wordt. Ze leren o.a. borduren, patroontekenen, naaien op de naaimachine, etc. Onlangs heeft een grote groep dames een officieel examen afgelegd, het is nog even wachten op de uitslagen. Het (gehuurde) gebouw levert momenteel wat problemen op, het is een buurthuis wat helaas ook voor veel andere dingen gebruikt wordt, zodat er vaak (onverwachts) geen lessen gegeven kunnen worden. Ashit is op zoek naar een meer geschikte locatie. Voor deze school betaalt Help2Help de salarissen van de leraren.

examen!


 Dan de Prayrona-2 school. Hier groeit het aantal leerlingen gestaag, terwijl er eigenlijk helemaal geen plek voor is, de school is zo klein en donker. Binnenkort (15 december a.s.) wordt echter de oude school gesloopt en wordt er gestart met de nieuwbouw (mogelijk gemaakt door de bazar van Grijpskerke). Als alles volgens plan verloopt, staat er voor de monsoon (zomerperiode 2012) in ieder geval de begane grond. Afhankelijk van de financiën en de periode van het jaar, wordt dan besloten of er verder gebouwd kan worden aan de eerste verdieping of dat dat op een later tijdstip gebeurd. Tevens wordt er in 2012 een stukje land aangekocht, dat grenst aan het schoolgebouw (mogelijk gemaakt door de Gereformeerde Kerk in Haamstede). Hier wordt vervolgens een schoolplein van gemaakt, met speeltoestellen en een stukje tuin waar kinderen kunnen leren hun eigen groente te groeien. Er is dus een hele ontwikkeling gaande in de sloppenwijk van Dakhindari! De kinderen ken ik ondertussen redelijk goed, ik kom er elk jaar een aantal keren en het is leuk om hun ontwikkeling te kunnen volgen. Een aantal leerlingen is doorgestroomd naar de overheidsschool, maar blijven voor huiswerkbegeleiding naar de Prayrona school komen. Voor deze school betaalt Help2Help de salarissen van de (pre)vocational leraren, het nieuwe schoolgebouw en de aanschaf van het schoolplein.

het oude schoolgebouw met ervoor het stukje land,
in 2012 staat hier dus een nieuwe school en
is het stukje grond omgetoverd tot een mooi schoolplein !


En als laatste de Prayrona-3 school. Op deze school wordt een uitgebreid programma aangeboden, zowel ‘normaal’ onderwijs, als (pre)vocational onderwijs voor meisjes en jonge vrouwen. Momenteel wordt er een extra verdieping op de school gebouwd, zodat het aantal lokalen zal toenemen. Vanaf volgend jaar kan er dan ook gestart worden met computeronderwijs en zal er wekelijks een arts langskomen om de kinderen te checken. Het is de bedoeling deze service ook open te stellen voor mensen uit de buurt. Help2Help bekostigt voor deze school de salarissen van de (pre)vocational leraren.

zij draagt een kurti wat gemaakt is
tijdens de vocational training

Children's Day in Prayrona 3


Als derde (en laatste) project is daar dan de school in de baksteenfabriek bij Khamargacchi. Deze school wordt volledig betaald door Stichting Help2Help. De start van de school, begin 2011, was moeizaam. Het aantal kinderen nam geleidelijk aan af en tot overmaat van ramp is het schoolgebouw tijdens de monsoon verloren gegaan. Nadat Shelley contact heeft gezocht met de ouders en de eigenaren van de fabriek, is op 1 november j.l. gestart met een nieuw schooljaar. Besloten is om de schooltijden te wijzigen en er is een ander gebouwtje gevonden, wat iets hoger gelegen is en daardoor minder gevoelig voor monsoonregens. Daarnaast wordt er een voedzame maaltijd aangeboden. En het werkt, begin november is er gestart met 20 leerlingen, maar momenteel komen er zelfs 43 kinderen naar school! Wij zijn uiteraard zeer verheugd om deze ontwikkeling te zien. Er zal nu gezocht worden naar een tweede lerares. Het schoolgebouwtje is inmiddels ook te klein geworden en er wordt nu lesgegeven in de lokale Shiva-tempel. De eigenaar van de baksteenfabriek vertelt lachend dat de kinderen vaak al ruim voor aanvang van de lessen aanwezig zijn, zelfs voordat de juffrouw er is!


de tempel waarin momenteel les gegeven wordt



Bovenstaande kan alleen maar mogelijk gemaakt worden door iedereen die Stichting Help2Help een warm hart toedraagt. Ik kan er een hele lang zin van maken, maar eigenlijk is er maar één woord van toepassing: 

BEDANKT ALLEMAAL !!!

Geen opmerkingen: